Stadswandeling Willemstad – Scharloo – Dushi walks

Al vaak was ik voornemens om eens een stadswandeling in Willemstad te maken met Dushi Walks. Er zijn 2 verschillende wandelingen: door Scharloo en door Otrabanda. Ik had er al leuke recensies over gelezen. Dus vandaag was de dag dat ik me samen met mijn zus aangemeld had voor de Scharloo walk.  Om half 9 in de ochtend hadden we verzameld met een aantal andere deelnemers op het parkeerterrein bij de cinema.

Toen we compleet waren, begon Shirley met haar verhaal waarom zij er mee begonnen was. Een supermooi initiatief. Het  is ontstaan om toeristen ook andere delen van Willemstad te laten zien. Er is helaas nog een grote groep mensen in Curacao die wat minder bedeeld zijn. Zo ook in de wijk Scharloo. Een mengelmoes van mensen, leeftijden en culturen. Ook zijn er in dit deel van de stad nog al wat daklozen te vinden. Maar er is een opvang huis waar ze te eten en te drinken kunnen krijgen. Een deel van de bijdrage die je betaald voor de wandeling wordt dan ook direct gedoneerd, om hulp te bieden voor de daklozen.

Doordat je echt wandelt door de straatjes met de mooie verhalen die Shirley er bij verteld, ervaar je dit deel van Willemstad op een hele mooie manier. Ik was erg onder de indruk van de muurschilderingen die gemaakt zijn, om de wijk op te fleuren, kunstenaars de kans te geven om zich te kunnen uiten, maar ook de problemen die zich voor doen in deze wijk. Muurschilderingen die verhalen vertellen: de buitenzijde van een muur nog aantrekkelijk gemaakt, met afbeeldingen  van hoe de toekomst er uit kan zien. Aan de binnenzijde de problemen die er zijn, van onder andere drugs en alcohol. Het lijkt toch erg vreedzaam als je er doorheen wandelt. Zo in de ochtend was het erg rustig,  maar vergis je niet. Shirley kent de mensen, heeft inmiddels een mooie band met ze opgebouwd en omdat ze zoveel goeds terug doet, wordt ze met de groep mensen “toegelaten” tot deze wijk. Het is dan ook beter om er niet in je eentje zomaar rond te gaan lopen.

We mochten ook in een oud herenhuis binnenkijken. Hier woont een 75 jarige man in zijn eentje, die probeert de eindjes aan elkaar te knopen en alles nog in ere te bewaren met zijn sobere pensioentje. Zijn levensverhaal laat de passie voor zijn wijk doorschemeren. Maar hij heeft hier ook al heel wat vrienden zien “vertrekken”.

Ook zij er in de wijk kunstwerken te vinden van een kunstenaar die prachtige werken maakt van afval plastic. Zeker aan de noordkust van Curacao komt veel plastic over zee aangespoeld. Om dit probleem onder de aandacht te brengen,  maakt hij, ook vaak samen met schoolkinderen, de prachtigste kunstwerken van.

Aangekomen op de Scharloo weg, met zijn prachtige oude herenhuizen, vele in ere hersteld en nu in het bezit van overheids instellingen, of particuliere kantoren, zie je de pracht en praal van vervlogen tijden herleven.

Met mijn nieuwe fotocamera, heb ik enorm kunnen experimenteren. Ik zag overal schoonheid, de kunstwerken, de verlate plekken, de oude, krakmikkige huisjes en ook de pracht en praal. De mooie verhalen van Shirley gaven echt een heel mooi beeld van deze wijk. Ik kan het iedereen dan ook van harte aanbevelen om dit te beleven.

Dushi walks

 

< Terug naar overzicht